zaterdag, 6. maart 2010 - 12:17

Universiteit Twente en Overijssel bundelen kracht

Enschede

De Universiteit Twente en de provincie Overijssel bundelen de krachten om gezamenlijk maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken en op te lossen.Dat maakten bestuursvoorzitter Anne Flierman van de Universiteit en gedeputeerde Carry Abbenhues van de provincie vrijdag bekend. Deze Overijsselse Centra voor Research en Innovatie gaan nu aan de slag met twee zeer actuele thema's: innovatie in de zorg en innovatie in bio-energie.

Hoogwaardige banen in spinoff-bedrijven
De Universiteit Twente en de provincie Overijssel hebben zich laten inspireren door de ontwikkelingen in Palo Alto, Californië, waar dit soort gezamenlijke onderzoeksprogramma's vele nieuwe bedrijven met hoogwaardige werkgelegenheid opleveren. De ontwikkeling van werkgelegenheid in Twente met behulp van de toegepaste kennis van de universiteit is een belangrijk gezamenlijk doel van provincie en universiteit.

Innovatie in de Zorg
De zorg kan beter en goedkoper. In dit concept trekken de provincie Overijssel, UT en enkele leidende zorginstellingen samen op om nieuwe technologie en zorgconcepten te ontwikkelen en te organiseren, als voorbereiding op de zorgvragen van de toekomst.

Zorgverlening in de thuissituatie, of door de eerste lijn, zal steeds vaker voorkomen, waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Lab-on-a-chip-technologie (nanotechnologie) maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het laboratorium naar de patiënt te brengen. Dit levert belangrijk gemak voor de patiënt op en realiseert tegelijkertijd forse besparingen in het systeem.

Innovatie in bio-energie
Meer gebruik van bio-energie draagt bij aan een schoner milieu. De provincie wil de CO2-uitstoot in Overijssel fors terugdringen. Provincie en UT onderzoeken nu hoe bioenergie effectief in de Overijsselse sociaal-economische structuur kan worden geïntegreerd.

Het onderzoek biedt nieuwe kansen voor bedrijvigheid en dus werkgelegenheid, draagt bij aan de acceptatie van nieuwe energiebronnen en verkent in de provincie de optimale plekken voor toepassing van bio-energie (bijv ook alternatieven voor bestaande agrarische
Provincie:
Tag(s):