dinsdag, 7. september 2010 - 21:12 Update: 08-07-2014 0:31

Veel privégegevens op oude computers

Amersfoort

Tweedehands computers blijken vol privégegevens te staan. De Consumentenbond kocht tien computers via Marktplaats en kon met een dataherstelprogramma eenvoudig op alle computers veel gewiste informatie tevoorschijn halen, zoals een scan van een geldige creditcard, burgerservicenummers en kopieën van paspoorten.

Desktopcomputers Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wat we aan privégegevens aantroffen, schokte ons. Burgerservicenummers, kopieën van paspoorten, wachtwoorden van webwinkels, belastingaangiftes, een scan van een geldige creditcard, allemaal informatie die het criminelen makkelijk maakt om identiteitsfraude te plegen'. Ook stonden er op de onderzochte computers nog pornografische foto's en films.

Consumenten verkeren in de veronderstelling dat data verwijderen uit de prullenbak en/of herinstalleren van Windows voldoende is om gegevens permanent te verwijderen. In de DigitaalGids van september is te lezen dat dit niet zo is. Voorgoed data wissen van de harde schijf kan alleen door deze gegevens te overschrijven met nieuwe data. Op www.consumentenbond.nl/hardeschijfwissen staan vier praktische methodes om de harde schijf grondig te wissen. Afhankelijk van hun kennisniveau en het besturingssysteem kunnen consumenten daar een programma en methode kiezen om hun computer op te schonen.
Categorie:
Tag(s):