zondag, 11. juli 2010 - 9:37

Veel watersporters in de problemen door noodweer

Den Helder

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) was zaterdagavond met meer dan 20 boten op het water om schepen die door het noodweer in de problemen waren gekomen te helpen.

Nadat het KNMI zaterdagavond een weeralarm afgaf, kwamen de eerste meldingen binnen. Het Kustwachtcentrum in Den Helder allarmeerde bijna om de vijf minuten een station. Het was aan de spreiding van de meldingen goed te merken dat de zware regen- en onweersbuien over de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland en Frieland trokken.

De eerste meldingen betroffen de Randmeren en langzamerhand gingen de meldingen noordelijker. Reddingstation Huizen en Elburg voeren voor bootjes op de dijk, schepen met schade door de harde wind en gezonken boten door de heftige golfslag. Reddingstations Marken en Zeevang werden opgepiept voor twee jachten op de stenen van de Bukdijk van Marken terecht waren gekomen. Verder assisteerden ze een trimaran waarop een gezin door het noodweer in paniek was geraakt naar de vaste wal voor een plekje in de haven.

De reddingstations van Egmond, Petten, Callantsoog en Den Helder voeren voor een jachtje met blikseminslag en rode vuurpijlen, maar konden snel weer huiswaarts keren nadat ze poolshoogte hadden genomen bij het jacht en de rode vuurpijlen loos alarm bleken.

De westkust van Friesland heeft op dit moment de boten van Hindeloopen en Lemmer eruit voor vaartuigen die door het slechte weer in de problemen waren gekomen. Ook reddingstation Vlieland vaart op dit moment uit voor een melding.

De reddingstations van Zandvoort, IJmuiden en Noordwijk varen op dit moment voor een vermiste zwemster.

Het is redelijk uniek te noemen dat er meer dan 15 stations met een of meerdere boten op het water zijn. Aan het begin van deze zomervakantie hebben veel watersporters zich na een zinderend zonnige dag laten verrassen door het noodweer. Ankeren op een rustige plek, werd met het noodweer een totaal ander verhaal.
Provincie:
Tag(s):