woensdag, 1. december 2010 - 9:22

Veiling nalatenschap Koningin Juliana ten behoeve van goede doelen

Voorwerpen uit de nalatenschap van Koningin Juliana worden in maart 2011 geveild ten behoeve van goede doelen.

De veiling wordt gehouden door Sotheby’s in opdracht van de executeuren ter uitvoering van een besluit van haar vier erfgenamen: Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina. De meeste voorwerpen zijn afkomstig uit Paleis Soestdijk en betreffen vooral gebruiksvoorwerpen, meubilair, servies, porselein en glaswerk, zilver en kunstwerken. De veiling staat gepland voor 14, 15, 16 en 17 maart 2011.

Na aftrek van de veilingkosten gaat de gehele opbrengt van de veiling naar goede doelen. Het bedrag wordt in twee delen gesplitst, waarvan het eerste gedeelte naar het Rode Kruis gaat (door de vier erfgenamen samen gekozen wegens de jarenlange betrokkenheid van Koningin Juliana bij het Rode Kruis). De resterende opbrengst gaat in vier gelijke delen naar het Prinses Beatrix Fonds (keuze van de Koningin), het Natuurcollege (keuze van Prinses Irene), het Rode Kruis (keuze van Prinses Margriet) en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours (keuze van Prinses Christina).

Officiële geschenken uit de nalatenschap zijn naar de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau gegaan en staatsgeschenken naar de Stichting Koninklijke Geschenken van het Huis Oranje-Nassau. Objecten of collecties die verbonden zijn aan de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau zijn ondergebracht bij de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

Bovendien is een deel van de nalatenschap naar instanties als Paleis Het Loo Nationaal Museum en het Instituut Collectie Nederland gegaan. Na een proces van zes jaar werd duidelijk dat voor een grote hoeveelheid voorwerpen geen nieuwe bestemming was gevonden. Deze worden nu geveild ten behoeve van goede doelen.

De veiling zal plaatsvinden op 14, 15, 16 en 17 maart 2011 in het gebouw van Sotheby’s in Amsterdam. Er komen vijf kijkdagen voor het publiek. Sotheby’s verzorgt een catalogus met foto’s van de voorwerpen en bijbehorende teksten. Deze catalogus wordt begin februari 2011 uitgegeven.
Provincie:
Tag(s):