dinsdag, 9. maart 2010 - 19:25

Verdachten fraudeonderzoek vastgoedsector in bewaring

Utrecht

De FIOD-ECD heeft onder leiding van het Functioneel Parket op 2 maart 2010 in de provincie Utrecht twee mannen aangehouden die worden verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude. De verdachten zijn op 5 maart 2010 door de rechter-commissaris in Utrecht in bewaring gesteld.

De 52- en 47-jarige verdachten zijn werkzaam in de vastgoedsector. Zij worden er van verdacht te hebben gefraudeerd met facturen bij zowel de bouw als bij verbouwingen van privé panden. Het gaat om bedrijfspanden en woningen. De rekeningen voor deze privé panden zijn vermoedelijk gefactureerd aan de BV’s van de 52-jarige verdachte. De in rekening gebrachte omzetbelasting is bij de Belastingdienst teruggevraagd en vervolgens uitbetaald. De verdachte liet zo vermoedelijk zijn privé verbouwingen betalen door zijn bedrijven en door de belastingbetaler. Het geschatte nadeel voor de Belastingdienst bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro.

De FIOD-ECD heeft bij tientallen bedrijven in het hele land administratie in beslag genomen. Het onderzoek door de FIOD-ECD startte naar aanleiding van een projectmatige aanpak (project Nokvorst) van vastgoedondernemingen door de Belastingdienst. Hierin worden risicovolle transacties in de vastgoedsector bekeken aan de hand van openbare bronnen.
Provincie:
Tag(s):