vrijdag, 12. februari 2010 - 22:15

Verdachten plofkraak op heterdaad aangehouden

Kennemerland

De Bovenregionale Recherche Noordwest Nederland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vijf verdachten aangehouden, die op het punt stonden een plofkraak te plegen in Schoonhoven.

Plofkraak
Bij een plofkraak spuiten criminelen een gasmengsel in een geldautomaat en brengen dit op afstand tot ontploffing. Door deze explosie wordt de geldautomaat vernield, waardoor de criminelen toegang hebben tot het geld of de geldcassettes. De gevaarzetting van dit soort plofkraken is groot en regelmatig worden naastgelegen winkel- of woonpanden door de explosies ontzet.

Op heterdaad
Vlak voordat de plofkraak door de verdachten kon worden verricht, werd door een arrestatieteam tot aanhouding overgegaan. Rond 04:35 uur werden twee van de vijf verdachten ter plaatse aangehouden. Tijdens deze aanhoudingen werd een politiehond ingezet en werd een van de verdachten in zijn been gebeten door de hond.

Drie verdachten vluchtten met een vermoedelijk gestolen Audi A6. De verdachten reden in op politiemensen van het arrestatieteam. De politie heeft daarop op de vluchtauto geschoten. Niemand raakte gewond.

De drie verdachten in de Audi A6 reden met hoge snelheid weg en konden korte tijd later worden aangehouden in Linschoten.

Aangehouden verdachten/b>
De aangehouden mannen zijn meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. Het gaat om twee Amsterdammers van 22 en 26 jaar, twee Spanjaarden van 25 jaar en een 26-jarige man zonder vaste verblijfplaats. De politie zet het onderzoek voort.
Provincie:
Tag(s):