vrijdag, 5. februari 2010 - 22:07

Vergeten hunebedden volop in de belangstelling

Borger

De exposite ‘Hunebedden in de Oriënt’ die vanaf oktober te zien is in het Hunebedcentrum is wegens groot succes verlengd tot 20 april 2010.

De expositie is samengesteld door Michel de Vreeze van de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is daarbij geïnspireerd door Gajus Scheltema, voormalig Nederlands ambassadeur in Jordanië, die onlangs een boek heeft uitgegeven over deze prehistorische monumenten van Jordanië.

De prehistorische grafmonumenten zijn even oud als de hunebedden in Drenthe, zo’n 5500 jaar. Het is een andere cultuur dan die van de Nederlandse hunebedbouwers. Hun ontwikkeling was al verder, zij zaten namelijk in de Bronstijd, terwijl in Drenthe de Nieuwe Steentijd nog gold . Er zijn ook grote verschillen met de Nederlandse hunebedden, ze zijn kleiner, anders van vorm en er staan vaak meerdere bij elkaar. Er zijn ook meerdere afwijkende modellen gevonden, waaronder eentje met twee verdiepingen. Helaas zijn er de laatste tientallen jaren meerdere verdwenen door bouwwerkzaamheden.

In de expositie wordt door middel van panelen en tv-schermen uitleg gegeven over deze bijzondere prehistorische cultuur. Daarnaast zijn er voorwerpen uit de hunebedden van Jordanië te zien en is een hunebed op ware grootte nagebouwd.
Provincie:
Tag(s):