vrijdag, 17. december 2010 - 13:03 Update: 04-09-2018 14:47

Verkeerschaos en Weeralarm voor de Randstad

Leiden

De sneeuwval die vrijdagmorgen al voor de nodige verkeersproblemen in het Westen van het land zorgde zet ook vrijdagmiddag door wat naar verwachting tot een zeer drukke avondspits gaat leiden.

Het verkeer in met name Noord- en Zuid-Holland heeft te kampen met extreem lange files die gezamenlijk oplopen tot 500 km.

’Slechte doorstroming’
‘De situatie op verschillende plaatsen in het land is behoorlijk problematisch’, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) vrijdagmiddag. Rond het Prins Clausplein (A12, en A4), knooppunt Oudenrijn (A12 en A2) staan lange files. Ook op de A15 bij Gorinchem en de A27 bij Noordeloos staat de weg vol met auto's, de doorstroming daar is erg slecht.

Zeer drukke avondspits
De VID verwacht dat als de situatie daar niet snel verbetert dat dit grote consequenties heeft wanneer de verkeersintensiteit vrijdagmiddag richting de avondspits weer toeneemt. ‘De files zullen dan snel uitgroeien tot aanzienlijke lengtes’, aldus de VID die een ‘zeer drukke’ avondspits verwacht.

Wijkertunnel A9 gesloten
De Wijkertunnel in de A9 is vrijdagochtend afgesloten in beide richtingen omdat vrachtwagens de helling niet meer kunnen nemen. De regiopolitie Kennemerland heeft GRIP 2-situatie afgekondigd vanwege de verkeerssituatie in die regio.

In de Beneluxtunnel (A4) is de weg veranderd in een ijsbaan. Strooien helpt niet meer, men gaat het ijs van de weg bikken.

Connexxion staakt diverse buslijnen N- en Z-Holland
Busmaatschappij Connexxion heeft vanwege de hevige sneeuwval vrijdagmiddag van een achttal buslijnen de dienstregeling noodgedwongen moeten neerleggen. ‘Reizigers dienen rekening te houden met veel vertraging en uitvallende ritten door de sneeuw en gladheid’, meldt Connexxion. De lijnen die rond 13.30 uur zijn uitgevallen betreffen de plaatsen Haarlem, Leiden, Leidschendam, Lisse, Schiphol, Uithoorn, Velsen-Zuid en Zaandam.

Verwachting 10 tot 20 centimeter extra sneeuw
VerkeersInformatieDienst verwacht dat de verkeerssituatie vrijdagmiddag problematisch blijft. Er wordt opnieuw veel sneeuw verwacht, zodat de rijomstandigheden in het Westen van het land slecht blijven. De buien die vanaf de Noordzee komen kunnen op sommige plaatsen tien tot twintig centimeter extra sneeuw opleveren.

Weeralarm KNMI 'code rood’
Het KNMI heeft vrijdagmiddag ten gevolge van zware sneeuwval voor de provincies Noord-, Zuid Holland en Utrecht een weeralarm afgegeven. De rij-omstandigheden in deze provincies zijn zeer slecht. Weggebruikers moeten rekening houden met veel vertraging op zowel lokale wegen als ook op snelwegen.

’Het lijkt er op dat de rij-omstandigheden pas vannacht wat zullen verbeteren’, aldus de VID.

Grote hinder wintersportverkeer
‘Ook in Belgie moet het verkeer rekening houden met winterse toestanden, de rij-omstandigheden zijn matig. Gisteren is voor bepaalde wegen een rijverbod voor vrachtverkeer afgekondigd en dat loopt voor onbepaalde tijd’, meldt de VID. Dit verbod is geldig in de provincies Namen, Luik en Luxemburg voor alle snelwegen en gewestwegen. De grensovergang tussen Vlaanderen en Frankrijk (E17 in Rekkem) is gesloten voor vrachtverkeer +7.5ton.

Frankrijk
In Frankrijk valt er sneeuw: zowel op de routes naar de wintersportoorden als onderweg daar naar toe. De temperatuur in het noordoosten van Frankrijk is maar net boven het vriespunt

Duitsland
Donderdag waren de rijomstandigheden in Duitsland al niet best en gold er en weeralarm vanwege sneeuwval, sneeuwdrift en gladde wegen. Ook in de regio Nordrhein Westfalen (Duitsland) is er een tijdelijk vrachtverbod voor vrachtwagens 7.5 ton afgekondigd. Voor vrijdag wordt dus ook weer sneeuwval verwacht op alle routes vanuit Nederland naar de wintersportgebieden in Zwitserland en Oostenrijk

Lawinegevaar Oostenrijk
‘Vanuit Oostenrijk niet zoveel meldingen, het belangrijkst is wel dat B198 (Lechtal Straße) in beide richtingen is versperd tussen Lech und Warth vanwege lawinegevaar. Daarnaast verwachten de autoriteiten op zaterdag drukte door verkeersaanbod’, aldus de VID.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):