woensdag, 29. december 2010 - 9:20

Verkoop vuurwerk begonnen

Vanaf woensdagochtend 08.00 uur kunnen Nederlandse consumenten rotjes,
vuurpijlen en ander vuurwerk kopen. De verkoop duurt tot en met vrijdag. Dit melden verschillende media.

Omzet
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht op grond van de bestellingen in de voorverkoop dat de vuurwerkomzet dit jaar uitkomt op ongeveer 65 miljoen euro. Dat is evenveel als vorig jaar.

Voor de verkoop van vuurwerk kan men alleen terecht bij handelaren die daarvoor een vergunning hebben en consumenten moeten 16 jaar of ouder zijn om vuurwerk te mogen aanschaffen.

De laatste jaren is een duidelijke trend te zien om vuurwerk via internet te kopen. Inmiddels wordt driekwart van al het vuurwerk al via internet besteld. Daarna haalt de consument de bestelling in de winkel op.

Vuurwerk mag alleen de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. Legaal afsteken van vuurwerk kan echter alleen tussen 10.00 uur oudjaarsdag en 02.00 uur nieuwjaarsnacht. Wie zich daar niet aan houdt, kan rekenen op een boete.

Veiligheid
RTL4 meldt dat er dit jaar weer extra gehamerd wordt op de veiligheid bij het afsteken van vuurwerk. Vorig jaar werden maar liefst 770 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Vooral jongeren tussen de 10 en 19 jaar gaan de fout in. Uit onderzoek blijkt dat zij zichzelf onkwetsbaar vinden en de gevaren van vuurwerk niet goed inschatten
Provincie:
Tag(s):