maandag, 13. december 2010 - 14:00

Vijf jaar gevangenisstraf na fataal ongeluk Brailledreef

Utrecht

Een 29-jarige man uit Nijkerk is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Ook mag hij tien jaar lang geen auto meer rijden.

De rechtbank achtte de man schuldig aan het veroorzaken van een fataal verkeersongeluk in Utrecht, waarbij op 24 mei van dit jaar twee jonge mannen om het leven kwamen.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Brailledreef en Loevenhoutsedijk. De verdachte botste daar met zijn auto op een andere auto. Twee inzittenden van dat voertuig kwamen om het leven, een derde – de bestuurder – raakte zwaargewond. Uit onderzoek van de politie en het NFI bleek dat verdachte met een snelheid van tussen de 83 en 128 km/u moet hebben gereden, waar 50 km/u was toegestaan. De rechtbank achtte daarnaast bewezen dat de verdachte door rood is gereden en te veel had gedronken.

De rechtbank achtte, in tegenstelling tot de officier van justitie, doodslag niét bewezen. In de wet staat dat doodslag pas bewezen kan worden als iemand opzettelijk de dood van een ander heeft veroorzaakt. De rechtbank overwoog dat de verdachte zich zonder meer op hoogst onverantwoorde en roekeloze wijze in het verkeer heeft gedragen, maar dat hij niet willens en wetens de dood van de slachtoffers heeft veroorzaakt. Omdat bij een ongeval als deze het risico bestaat dat de veroorzaker van het ongeval ook zélf om het leven komt, zou hij door het ongeluk te veroorzaken ook op de koop toe moeten hebben genomen dat hij daarbij zelf om het leven kwam. Daarvan was echter volgens de rechtbank geen sprake. De rechtbank legde daarom een lagere straf op dan de negen jaar gevangenisstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste.

De rechtbank merkte op dat het leed dat door het ongeval bij de nabestaanden van de slachtoffers is veroorzaakt groot en onherstelbaar is, en stelde dat geen enkele straf het leed van de nabestaanden zal kunnen verzachten.

Ook voor de bestuurder van de getroffen auto heeft het ongeluk grote gevolgen gehad. Niet alleen is hij zelf zwaar gewond geraakt bij het ongeval, maar hij moet ook het verlies van zijn vrienden dragen. Van mogelijke medeschuld, waarvan volgens de advocaat van de verdachte sprake zou zijn, is de rechtbank op geen enkele manier gebleken. Hij had weliswaar geblowd, maar het NFI heeft vastgesteld dat dit niet van invloed is geweest op zijn rijvaardigheid. Ook was niet vast te stellen of de bestuurder zelf door rood licht had gereden.
Provincie:
Tag(s):