zondag, 26. december 2010 - 20:10

Vijf Somaliërs niet langer verdacht van betrokkenheid bij terrorisme

Rotterdam

Vijf van de twaalf Somaliërs die vrijdagavond zijn aangehouden worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij terrorisme.

Drie van hen, twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een man van 36 jaar zonder verblijfsvergunning, zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie. Twee mannen van 32 en 40 jaar met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland zijn aan het begin van de avond in vrijheid gesteld.

Het onderzoek door de Nationale Recherche heeft geen bewijs voor hun betrokkenheid bij strafbare feiten opgeleverd. De inverzekeringstelling van zeven andere Somaliërs duurt voort. Het Openbaar Ministerie (OM) zal maandag een beslissing nemen over een voorgeleiding aan de rechter-commissaris.

De twaalf Somaliërs zijn vrijdagavond aangehouden omdat zij vermoedelijk betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zou willen plegen. Het optreden van het OM en de politie richtte zich vrijdag in de eerste plaats op het voorkomen van een mogelijke aanslag.
Provincie:
Tag(s):