donderdag, 11. november 2010 - 9:46

Vijf verdachten aangehouden in onderzoek naar Chinese misdaadorganisatie

Rotterdam

De politie Rotterdam-Rijnmond, waaronder de Zeehavenpolitie, heeft dinsdag vier mannen en een vrouw aangehouden die worden verdacht van deelneming aan een Chinese misdaadorganisatie.

Deze organisatie houdt zich vermoedelijk bezig met mensensmokkel, geweldsmisdrijven, identiteitsfraude, witwassen en de internationale handel in soft- en hard drugs.

De hoofdverdachte is een 34-jarige Chinees uit Rotterdam. Hij is achter de schermen de exploitant van een populaire uitgaansgelegenheid in de Maasstad en een restaurant in Barendrecht. In beide panden hebben rechercheurs gistermorgen gezocht naar bewijsmateriaal voor strafbare feiten. De andere verdachten zijn een 42-jarige Chinese vrouw, een 30-jarige Chinees, een 49-jarige man van Indonesische afkomst en een 25-jarige Ethiopiër.

Bij de doorzoeking van tien woonadressen in Rotterdam is beslag gelegd op drie vuurwapens, scherpe patronen, een geluiddemper en een schietpen. Bovendien troffen de rechercheurs valse identiteitsdocumenten, een zak met vermoedelijk xtc, een fles met mdma en 158.000 euro aan contant geld aan. De politie trof ook een illegale Chinees aan die inmiddels is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Tijdens het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket bleek dat de hoofdverdachte zich vermoedelijk liet bijstaan door een groep die hand- en spandiensten voor de criminele organisatie verleende. Vermoedelijk haalden en brachten deze medeverdachten gesmokkelde mensen, regelden zij afspraken, vervoerden verdovende middelen en waren zij behulpzaam bij het witwassen van geld en het beschikbaar stellen van valse identiteitspapieren.

De Rotterdamse politie onderzocht onder meer mensensmokkel vanuit Zweden naar Nederland, waarbij een persoon te werk werd gesteld in het restaurant in Barendrecht. Maar ook maakten de verdachten zich vermoedelijk schuldig aan mensensmokkel vanuit Nederland naar Spanje, waarbij gebruik werd gemaakt van een vervalst identiteitsbewijs.

ontvoering
Twee mensen hebben aangifte gedaan van ontvoering. Zij zouden door de misdaadorganisatie zijn vastgehouden onder bedreiging van vuurwapens. De verdachten zijn vermoedelijk ook betrokken bij de smokkel van twee kilo cocaïne vanuit Argentinië en een hennepkwekerij.

Tijdens een doorzoeking van de uitgaansgelegenheid begin oktober trof de politie Rotterdam-Rijnmond een mes met een lengte van 50 centimeter aan en een ploertendoder in de auto van een verdachte. In zijn woning beschikte hij nog eens over twee vuurwapens en patroonhouders met munitie. Een illegale Chinees die in de woning verbleef, was vanuit Italië naar Nederland gesmokkeld en te werk gesteld in het restaurant in Barendrecht. Hij is destijds overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Meer aanhoudingen worden door de officier van justitie van het Landelijk Parket niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):