woensdag, 25. augustus 2010 - 16:27 Update: 08-07-2014 1:03

'Viraal eiwit betrokken bij tumorontwikkeling'

Amsterdam

Onderzoekers van de afdeling Medicinal Chemistry van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hebben een verband gelegd tussen kanker en US28, een receptoreiwit dat wordt aangemaakt door het human cytomegalovirus (HCMV). Martine Smit en collega's publiceerden dit onderzoek in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science Signaling.

Zij toonden aan dat het virale eiwit US28 signalen afgeeft die aanzetten tot versnelde groei van kwadaardige hersentumoren. Door nauwkeurig het celsignaleringsnetwerk van US28 in kaart te brengen wisten de wetenschappers het mechanisme achter de versnelde groei van HCMV-geïnfecteerde cellen op te helderen. Deze nieuwe kennis geeft inzicht in nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen en kan worden ingezet bij het ontwikkelen van nieuwe kankertherapieën.

Het human cytomegalovirus is een herpesvirus dat bij veel mensen niet-actief aanwezig is in het lichaam. Het virus kan pneumonitis (chronische ontsteking van de longblaasjes), hepatitis en retinitis (oogziekte) veroorzaken. Bij mensen met een verlaagde weerstand kan het virus weer actief worden. Ook kan het virus mogelijk de ontwikkeling bevorderen van dikke-darmkanker en hersenkanker. De precieze rol van HCMV bij de ontwikkeling van deze tumoren was onduidelijk. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, onderzochten de VU-wetenschappers een eiwit dat door het virus wordt geproduceerd: US28.
Categorie:
Tag(s):