donderdag, 14. oktober 2010 - 18:55

Vliegtuigbom op middenstip voetbalveld Cadzand

Cadzand

Op het voetbalveld in Cadzand is woensdagmiddag een 500 Lbs Engelse vliegtuigbom gevonden, in de buurt van de middenstip.

De vondst werd gedaan tijdens het niet-gesprongen explosievenonderzoek dat momenteel op de locatie wordt uitgevoerd. Aanleiding voor het onderzoek op het voetbalveld was de vondst van vijf explosieven in het plangebied Cavelot.

Het explosief op het voetbalveld is van hetzelfde type als de vijf in het plangebied Cavelot. Het is veiliggesteld op de gebruikelijke wijze met een container met zand en een afzetting met hekken.

Het detectieonderzoek op het voetbalveld heeft één significante uitslag opgeleverd. Uit nader onderzoek is nu dus duidelijk geworden dat het een 500 Lbs Engelse vliegtuigbom betreft. Enkele kleinere uitslagen worden deze week nader onderzocht. Daarna is het onderzoek op het voetbalveld gereed. Vanwege de vondst van het explosief is het vanzelfsprekend helaas niet mogelijk om het veld op korte termijn weer open te stellen.

Momenteel wordt gewerkt aan het verwijderen van de groenstrook rond het sportcomplex. Eind deze of begin volgende week wordt hier naar niet-gesprongen explosieven gezocht. Verder zal naar verwachting deze week het onderzoek in het plangebied Cavelot worden afgerond. Op deze locatie werden vorige en deze week op diverse plaatsen in totaal ongeveer 450 anti-personeellandmijnen gevonden van hetzelfde type als de 700 die op
27 en 28 september onschadelijk zijn gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Alle explosieven zijn veiliggesteld en worden op een later moment geruimd.

Zodra het totale niet-gesprongen explosievenonderzoek in is afgerond, vindt nader overleg plaats over de aanpak en datum van de ruiming met de EODD en de betrokken hulp-diensten. De ruiming zal in elk geval plaatsvinden na de herfstvakanties. De inwoners en ondernemers in Cadzand worden uiteraard zo snel mogelijk geïnformeerd over de maatregelen en eventuele overlast.
Provincie:
Tag(s):