vrijdag, 12. februari 2010 - 13:28

Voor 40 miljoen euro extra autoschade door winter

Den Haag

Door het winterse weer hebben autoverzekeraars afgelopen januari twintig miljoen euro meer schade uitgekeerd. In de meeste gevallen ging het om blikschade. Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Eerder schatte het CVS de extra schade in december op 15-20 miljoen euro. Daarmee komt de extra schade door de winterse taferelen op de wegen uit op 35-40 miljoen euro.

Botsingen door gladheid
Volgens het CVS was het winterse weer in januari grilliger dan in december, waardoor overdag gesmolten sneeuw ’s nachts weer opvroor en tot (onverwachte) gladheid leidde.

Kapotgevroren ZOAB-wegen
Naast schade door botsingen, al dan niet tegen een andere auto, leiden asfaltresten van kapotgevroren ZOAB-wegen tot veel extra schade. In het najaar riep het Verbond Rijkswaterstaat al op om meer te doen aan het snel opruimen van deze asfaltresten. De opspattende steentjes kunnen niet alleen tot schade aan ruiten en carrosserie leiden, maar ook tot onveilige situaties vanwege schrikkende automobilisten.
Provincie:
Tag(s):