woensdag, 1. december 2010 - 14:00 Update: 08-07-2014 0:28

Voor 409.000,- euro geveilde Warholkoningin komt in Rijksmuseum

Amsterdam

Christie’s heeft een roze Beatrix-schilderij van Andy Warhol verkocht voor €409,000. 'Koper was de Triton Stichting, een Nederlandse particuliere verzameling die veel van haar kunstwerken publiek exposeert', meldt Christie's.

Rijksmuseum
Ook Warhol’s Beatrix zal in het openbaar te bewonderen zijn, want het doek van 127x106.5 cm. wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Amsterdamse Rijksmuseum. Verkoper Vincent van Zon: “Ik ben ontzettend blij met zowel de koper als de bruikleen. Dit was precies wat ik in samenwerking met Christie’s hoopte te bereiken”.

Warhol’s Beatrix
In 1985 vereeuwigde Warhol de ‘Reigning Queens’: de vier echte koninginnen, géén aangetrouwde ‘vrouwen van’, die de wereld op dat moment kende.

De serie met steeds vier portretten van elke koningin, ook Elizabeth II van Engeland, Margrethe II van Denemarken en Ntombi ‘Great She-Elephant’ laTfwala van Swaziland, werd als litho een groot verkoopsucces.

Veel minder bekend is dat Warhol ook een klein aantal schilderijen op doek vervaardigde van elke vorstin, zoals het werk dat disndag bij Christie’s onder de hamer ging.

Uit de ‘Warhol wasmachine’ kwam de toch zeer koninklijke Beatrix tevoorschijn als een ware popprinses: roze, abstract en zelfs een beetje androgyn. The ‘Prince of Pop-Art’ was tevreden met het resultaat, want prees onze vorstin onomwonden als ‘the best looking of the bunch’.
Categorie:
Tag(s):