woensdag, 11. augustus 2010 - 19:45 Update: 08-07-2014 0:28

Voorkeur voor kijkoperatie bij baarmoederkanker

Groningen

Een kijkoperatie voor vrouwen met baarmoederkanker geniet de voorkeur boven een buikoperatie. Niet alleen is de kijkoperatie minder ingrijpend en veroorzaakt hij minder pijn bij patiënten, maar ook zorgt de kijkoperatie voor een kortere ziekenhuisopname en kunnen vrouwen daarna hun dagelijkse bezigheden weer sneller hervatten.

Dit blijkt uit een onderzoek van gynaecologen en epidemiologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/ Rijksuniversiteit Groningen.

Tot op heden bestaat de standaard behandeling van baarmoederkanker (endometriumcarcinoom) uit de verwijdering van baarmoeder en eierstokken via een open buikoperatie. Nadeel van deze open buikoperatie is dat het een zware en belastende ingreep is en dat patiënten vaak een week in het ziekenhuis moeten blijven en langdurig moeten herstellen. Bovendien hebben patiënten die baarmoederkanker ontwikkelen vaker overgewicht, suikerziekte en andere bijkomende ziekten dan hun leeftijdgenoten zonder baarmoederkanker.

Hierdoor neemt hun risico op complicaties toe. Een alternatieve behandeling is de veel minder ingrijpende kijkoperatie, maar de veiligheid daarvan in deze groep patiënten was nog niet aangetoond.

De uitkomst van de studie is dat een kijkoperatie de voorkeur geniet vanwege kortere duur van de ziekenhuisopname, minder pijn en een sneller hervatten van de dagelijkse bezigheden. Uit het onderzoek bleek geen bewijs dat de kijkoperatie veiliger was dan de buikoperatie; er deden zich onder de patiënten niet minder grote complicaties voor.
Categorie:
Tag(s):