maandag, 12. juli 2010 - 13:46

Voorwaardelijke celstraf voor moeder baby Lilly

Utrecht

De 24-jarige vrouw die in september 2009 een baby te vondeling legde in de buurt van een ziekenhuis in Utrecht, is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

De vrouw moet zich ook laten behandelen, omdat zij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

De rechtbank achtte bewezen dat de vrouw, die ongewenst zwanger was, haar kind te vondeling had gelegd. Een kind te vondeling leggen is strafbaar. De vrouw verklaarde op de zitting dat ze besloten had het kind af te staan, omdat zij zichzelf niet geschikt achtte om voor de baby te zorgen. Ze ging anderhalve dag na de geboorte van het kind op zoek naar een babyluik bij het Diakonessenhuis in Utrecht. In haar geboorteland Duitsland bestaan dergelijke luiken, waarin pasgeboren kinderen anoniem kunnen worden achtergelaten.

De rechtbank zag geen ruimte om — zoals haar advocaat had bepleit — de vrouw schuldig te verklaren zonder strafoplegging. Wel achtte de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank woog bij haar oordeel mee dat de vrouw haar baby hulpeloos heeft achtergelaten, terwijl het kind nog volledig afhankelijk was van de zorg van anderen. De rechtbank rekent het verdachte daarbij in het bijzonder aan dat zij, nadat zij haar kind had neergelegd, direct is weggegaan. Zij heeft zich er niet van vergewist dat haar kind ook daadwerkelijk door anderen zou worden gevonden. Hiermee heeft zij de baby ernstig in gevaar gebracht. De rechtbank begrijpt wel dat verdachte zich als gevolg van haar ongewenste zwangerschap voor onverwachte problemen zag gesteld. Bij het oplossen van deze problemen had zij echter andere keuzes kunnen en ook moeten maken.

De rechtbank schreef naast de voorwaardelijke straf ook een behandeling voor. De verdachte heeft forse neurotische problematiek en lijdt aan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Een behandeling - waarbij kan worden gedacht aan ambulante, individuele psychoanalytische psychotherapie — moet herhaling voorkomen.
Provincie:
Tag(s):