woensdag, 17. november 2010 - 20:49 Update: 08-07-2014 1:02

Wegbranden zenuwen bij nieren verlaagt te hoge bloeddruk

Rotterdam

Hoge bloeddruk blijkt terug te dringen door gericht zenuwen weg te branden rondom de nieren. Dit meldt het Erasmus MC woensdag.

De effecten van de nieuwe behandeling zijn op woensdag 17 november gepresenteerd op het jaarcongres van de American Heart Association. Het Erasmus MC is een van de deelnemers aan het onderzoek.

Vroegtijdig
Hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Bijna de helft van de Europeanen lijdt onder te hoge bloeddruk en bij een deel van de mensen slaat een behandeling met medicijnen niet aan. Die medicijnen moeten vaak levenslang geslikt worden en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben.

Zenuwen
Alhoewel de meeste mensen wel weten dat hoge bloeddruk kan leiden tot een vroegtijdig hart- of herseninfarct, weten weinigen dat de zenuwen rondom de nieren een belangrijke rol spelen in de bloeddrukregulatie. Bij veel mensen met hoge bloeddruk is dit mechanisme ontregeld.

Branden
De nieuwe catheterisatiebehandeling speelt hierop in door de zenuwen van binnenuit weg te branden. Dit houdt in dat een in de liesslagader ingebrachte catheter het zenuwweefsel met radiogolven wegbrandt. Daarmee worden zenuwsignalen geblokkeerd en het ontregelde mechanisme voor de bloeddrukregulatie gestopt.

Halvering
Uit de resultaten van de studie die woensdag de 17e is gepresenteerd, blijkt dat zes maanden na de behandeling de bovendruk gemiddeld daalt, wat meer dan een halvering betekent van de kans om binnen tien jaar aan hart- en vaatziekten te overlijden. Uiteindelijk heeft ongeveer 40% van de mensen na behandeling geen hoge bloeddruk meer.

De nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk is op de afdeling Radiologie in het Erasmus MC al bij meerdere patiënten met succes toegepast. ‘Woensdag is de definitieve bevestiging gekomen dat de nieuwe behandeling ook echt werkt. Er lijkt dus een eenmalige, effectieve behandeling te zijn tegen hoge bloeddruk’, aldus het Erasmus MC.
Categorie:
Tag(s):