donderdag, 21. oktober 2010 - 18:50

Werkstraf voor spuiten van pepperspray in dancing Schagen

Alkmaar

De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag een 29-jarige man veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 200 uur.

Tijdens het jaarlijkse Paasvee in Schagen heeft de man 's avonds op 1 april 2009, in de drukbezochte dancing Kdanz gespoten met pepperspray waarna tientallen bezoekers behandeld moesten worden voor klachten zoals branderige ogen en huid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

De officier van justitie achtte een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen. De rechtbank acht niet bewezen dat bij eenmalige blootstelling aan pepperspray, zoals door de politie gebruikt in daartoe aangewezen situaties, een aanmerkelijke kans bestaat op zwaar lichamelijk letsel. Wel is bewezen de mishandeling van meerdere mensen door pepperspray. Bij de hoogte van de straf heeft de rechtbank gelet op de ernst van deze mishandeling maar ook op het blanco strafblad van de verdachte.

Ten slotte is de man veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan vijf jeugdige slachtoffers die in de toelichting op hun vorderingen duidelijk hebben gemaakt dat zij langere tijd vervelende gevolgen hebben ondervonden van deze plotselinge actie tijdens het dansfeest.
Provincie:
Tag(s):