maandag, 25. oktober 2010 - 15:51

Werkstraf voor tienermeisje om verzonnen verkrachting

Maasdijk

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag 21 oktober een 17-jarig meisje uit Maasdijk veroordeeld voor het plegen van meineed. ‘De verdachte had haar ex-vriend valselijk beschuldigd van verkrachting’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De rechtbank legde haar een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur op. De verdachte beschuldigde vorig jaar onder ede bij de rechter-commissaris haar ex-vriend van verkrachting. Hierdoor zou ze zwanger zijn geraakt.

De Maasdijkse verklaarde dat zij nooit seks had gehad met haar vriend en dat hij haar GHB of andere drugs moest hebben toegediend om haar daarna te verkrachten. Haar ouders deden vervolgens aangifte van verkrachting.

Naar aanleiding van de aangifte van de ouders en de verklaringen van het 17-jarige meisje heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan naar een mogelijke verkrachting maar hiervoor is geen enkel bewijs gevonden.

Op 19 april dit jaar heeft de Maasdijkse bekend dat zij heeft gelogen bij de rechter-commissaris. Hierop besloot het Openbaar Ministerie om de vrouw te vervolgen voor meineed.

Door de valse verklaring van de verdachte is haar ex-vriend vorig jaar onterecht aangehouden op verdenking van verkrachting. Hij zat vier dagen in voorlopige hechtenis.

De Maasdijkse hield lange tijd vol en organiseerde zelfs samen met haar ouders een bijeenkomst om dit verhaal aan haar vriendinnen en aan de moeders van haar vriendinnen te vertellen. Hierdoor was de ex-vriend al in de beeldvorming veroordeeld.

De straf die de rechtbank oplegde, is anders dan de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen geëist.

Door niet de waarheid te vertellen heeft de verdachte niet alleen haar ex-vriend schade berokkend, maar heeft zij ook het gezag van de rechter en de waarheidsvinding in de rechtsstaat geschaad.
Provincie:
Tag(s):