vrijdag, 4. juni 2010 - 16:41

Werkstraf voor voormalige eigenaar restaurant El Toro

Zwolle

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft vrijdag de voormalige eigenaar van een restaurant in Zwolle veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de maximale werkstraf. Dit heeft de rechtbank vrijdag laten weten.

Hennepkwekerij op zolder
Op zondag 24 augustus 2008 in de vroege ochtend was er in het centrum van Zwolle een grote uitslaande brand in het pand waarin restaurant El Toro gevestigd was. Tijdens de bluswerkzaamheden werden op zolder goederen en apparatuur ten behoeve van een hennepkwekerij aangetroffen. Ook bleek in het pand illegaal stroom te zijn afgetapt.

Bewijs
De verdachte ontkent elke betrokkenheid en de raadsman heeft bepleit dat de verdachte van het ten laste gelegde moet worden vrijgesproken. De rechtbank acht bewezen dat de man 400 hennepplanten op zolder heeft gehad.

De rechtbank is er van overtuigd dat hij illegaal stroom heeft afgetapt en de elektriciteitsmeter zodanig heeft gemanipuleerd dat een gevaarlijke situatie ontstond. De broer van verdachte heeft een gesprek met de verdachte opgenomen. De opname van dit gesprek heeft de rechtbank als bewijs toegelaten. In dit gesprek vertelt de verdachte dat hij hennep op zolder heeft geteeld.

Straf
De officier van justitie heeft twee weken geleden 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen de verdachte. De rechtbank heeft bij de strafoplegging meegewogen dat de verdachte geldelijk gewin heeft laten prevaleren boven de veiligheid van anderen.

De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte veel is kwijt geraakt, zonder werk en inkomen zit, geen strafblad voor dit soort feiten heeft en het lang heeft geduurd voordat de strafzaak is aangebracht.

De verdachte wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uren met aftrek van de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel
Voorts heeft de rechtbank bepaald dat de verdachte EUR 15.000 aan de Staat moet betalen omdat hij door de gepleegde strafbare feiten financieel voordeel heeft gehad.
Provincie:
Tag(s):