zondag, 12. december 2010 - 17:08 Update: 08-07-2014 1:01

Wervelende Assaidi houdt Twente van koppositie af

[ELF-Voetbal] Bajrami, Janko, Ruiz, Kuiper en Mihaylov. De lijst met afwezigen bij FC Twente was lang. En dat was het spelpeil aan te zien. Dankzij een uitblinkende Assaidi profiteerde sc Heerenveen (6-2), wat voor opluchting in Eindhoven en vreugde in Amsterdam zorgde.

Beide ploegen zochten bij rust de kleedkamer op met een 2-1 stand. Dat er drie goals in het eerste bedrijf vielen, was best opmerkelijk. Het niveau van het veldspel van zowel Heerenveen als Twente liet nogal te wensen over. Twee uitbarstingen van klasse bij Assaidi zorgden ervoor dat de Friezen toch twee keer het net vonden. Vanaf de linkervleugel trok de Marokkaan twee keer naar binnen. Even zo vaak was het raak. Na twintig minuten liet hij Boschker kansloos met een prachtige krul in de lange hoek. In de 38e minuut koos hij met succes voor een schuiver richting eerste paal. Tussendoor had Chadli nog voor de gelijkmaker gezorgd door een schot op doel van Rosales op de doellijn binnen te tikken. Die goal leek eindelijk wat vuur in het Enschedese spel te brengen, maar dat was van korte duur door de tweede treffer van Assaidi.

Pas in de tweede helft leek Twente er van doordrongen dat het koploper in de Eredivisie kon worden. De overtuiging in het spel keerde even terug en dat resulteerde binnen vijf minuten in de gelijkmaker. Wederom was het Chadli die de trekker overhaalde. Hij liep Breuer kinderlijk eenvoudig voorbij, waarna ook Stuhr-Ellegaard weinig moeite deed de linksbuiten van scoren af te houden. Daarna volgden er kansen voor Rosales en De Jong, maar hun schoten vlogen over of in de handen van de Deense doelman van Heerenveen, dat het eerste kwartier na rust flink onder druk stond.

Omdat het toch al de wedstrijd van de Marokkaanse linksbuiten was, beproefde Assaidi na een dik uur spelen nog maar eens zijn geluk. Hij draaide zijn directe tegenstander Rosales opnieuw dol en had daarna een prima voorzet in huis. Die werd door Elm via de paal binnengekopt. Gezien de verhoudingen op dat moment niet geheel verdiend. Geen Fries die daar om maalde, want de goal betekende een kantelpunt in de wedstrijd. Dat was koren op de molen van de man van de wedstrijd, Assaidi. Een kwartier voor tijd toonde hij zijn talent andermaal door de bal heerlijk achter de Twente-defensie te lichten. Dat Narsingh op die actie een doeltreffende lob produceerde maakte de treffer er een van enorme schoonheid.

Bij Twente ontbrak in het resterende kwartier het geloof om nog terug te kunnen komen in de wedstrijd. Plaaggeest Assaidi kreeg mede daarom de gelegenheid om nog wat extra zout in de wonden te strooien. Vijf minuten voor tijd omspeelde hij Boschker na een pass van Grindheim en schoof hij de 5-2 binnen. Drie minuten later werd hij door Wisgerhof aan het shirt getrokken en versierde hij terecht een penalty. Die werd door Vayrynen binnengeschoten.

Door de 6-2 zeperd liet FC Twente de kans liggen twee punten voorsprong op PSV te nemen in de titelstrijd en liet het Ajax terugkeren in de kampioensrace.