maandag, 9. augustus 2010 - 10:38 Update: 08-07-2014 1:03

Westfries gasthuis implanteert MRI-veilige pacemaker

Cardioloog Hugo van de Klippe heeft samen met Marc van der Zee, cardioloog in opleiding, en Wouter Gaspersz, hoofd van de afdeling hartkatheterisatie, voor het eerst bij een patiënt een digitale, MRI-veilige pacemaker geïmplanteerd.

Uniek aan deze pacemaker is dat ook een MRI(magneet)-scan van het hele lichaam inclusief borstkas mogelijk is. Dit is met de eerdere generatie pacemakers niet mogelijk. Een MRI-scan heeft een zeer sterke magneet die veel aantrekkingskracht heeft op metalen, zoals sieraden, sleutels, bankpasjes en diverse implantaten en prothesen.

Patiënten die voor het eerst een pacemaker krijgen, komen in aanmerking voor deze nieuwe technologie. De pacemaker en de pacemakerdraden moeten speciaal ontworpen en getest zijn om veilig een MRI-onderzoek te kunnen ondergaan. Patiënten bij wie een bestaand pacemaker systeem wordt vervangen, kunnen daarom geen gebruik maken van deze nieuwe technologie.

Dit is een enorme stap vooruit voor patiënten die een pacemaker krijgen, omdat de MRI-scan een veelgebruikte diagnostische methode is bij het opsporen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen. Hugo van de Klippe: “Tot dusver was het maken van een MRI-scan bij een patiënt met een pacemaker niet mogelijk vanwege de kans op ernstige schade in het hart en ontregeling van de pacemaker. Het nieuwe type pacemaker van Medtronic biedt artsen een oplossing voor dit probleem en stelt patiënten in staat veilig een MRI-scan te ondergaan. Vooraf moet de pacemaker wel tijdelijk anders worden ingesteld.”

Ieder jaar krijgen zo’n 100 patiënten een pacemaker in het Westfriesgasthuis, van wie er zo’n 55 een eerste pacemaker krijgen. Het nieuwe type pacemaker waar nu mee wordt gewerkt, is van de tweede generatie MRI-veilige pacemakers. Het is ontworpen, getest en goedgekeurd voor gebruik met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Daarnaast wordt in deze nieuwe pacemaker gebruik gemaakt van digitale techniek die een nog nauwkeurigere registratie van hartritmes mogelijk maakt. Voor patiënten biedt het veel voordelen, waaronder een verhoogde veiligheid.
Categorie:
Tag(s):