dinsdag, 7. december 2010 - 9:50

Wild Zwijn gespot op de Utrechtse Heuvelrug

Amerongen

Het Wilde Zwijn is terug in de provincie Utrecht. Miljarden eikels en dikke pakken bladeren lagen uitnodigend te wachten op het eerste wilde zwijn dat de tocht naar de Utrechtse Heuvelrug zou wagen.

Het was een kwestie van tijd, maar nu zijn dan toch de eerste wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug gezien. Boswachter Hugo Spitzen is blij met deze waarneming: “Wilde zwijnen schoffelen met hun neus de bladeren en bosbodem om, op zoek naar lekkere hapjes. Door hun gewroet komt de bosbodem open te liggen, waar jonge bomen kunnen kiemen.

Dat is goed voor verjonging van het bos en voor een diverse natuur op de bosbodem. Het is zelfs zo dat ik soms de bosbodem met een machine moet omwoelen als ik bosverjonging een handje willen helpen. Het wilde zwijn doet dat uit zichzelf voor ons, fantastisch dat hij weer terug is.”

Eerder waren al wroetsporen en haren gevonden. Op een plek waar een melding gedaan was, is een nachtcamera opgehangen door studenten van de Universiteit Wageningen. Dit geeft 100% zekerheid: er zijn prachtige beelden waarop een wild zwijn nieuwsgierig de camera inspecteert en een tweede zwijn in het schemerdonker voorbij loopt. Om verstoring te voorkomen kan de locatie niet bekend gemaakt worden.

Aan de komst van het wilde zwijn zitten veel kanten. Voor veel mensen is een bezoek aan het bos nog leuker als je ook grote dieren in het bos kunt zien. Wilde zwijnen drukken echter ook hun stempel op het landschap. Ervaringen met wilde zwijnen laten zien dat het belangrijk is om rekening te houden met twee dingen: kans op aanrijdingen in het verkeer en landbouwschade.

Dat het mogelijk om hier rekening mee te houden, is bekend van de Veluwe, delen van Limburg en gebieden in Duitsland waar wilde zwijnen leven. Provincie Utrecht werkt momenteel aan een nota over wilde hoefdieren om vast te leggen welke maatregelen nodig zijn. Het Utrechts Landschap denkt graag mee over dit beleid.
Provincie:
Tag(s):