zaterdag, 25. september 2010 - 19:50

Winnaars Visserij Award en fotowedstrijd Dag van de Zeeuwse Visserij

Vlissingen

De winnaar van de Zeeuwse Visserij Award en de drie winnaars van de fotowedstrijd Dag van de Zeeuwse Visserij zijn bekend. De prijzen zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de drukbezochte en succesvolle 6e Dag van de Zeeuwse Visserij in de Binnenhaven in Vlissingen.

De Zeeuwse Visserij Award wordt jaarlijks uitgereikt aan diegene die het afgelopen jaar de meest positieve bijdrage aan het Zeeuwse visserij- en aquacultuurcluster heeft geleverd. De winnaar van 2010 is de firma Van de Kreeke uit Wolphaartsdijk.

Vader en zoon Van de Kreeke zijn al vele jaren actief als binnenvissers op het Veerse Meer. Zij visten vooral op paling, aangevuld met harder, bot en de laatste jaren kreeft. De jury heeft dit visserijbedrijf de Zeeuwse Visserij Award 2010 toegekend omdat het bedrijf, anticiperend op de afname van met name de palingvangst, actief op zoek is gegaan naar alternatieve mogelijkheden. Zo zijn vader Kees en zoon Marcel van de Kreeke sinds enkele jaren actief met het kleinschalig invangen van mosselzaad in het (voorheen zoete) Veerse Meer. De sterk verbeterde waterkwaliteit van het Veerse Meer, na aanleg van het doorlaatmiddel Katse Heule in 2004, bracht hen op het idee een pilotproject te starten met de kweek van schelpdieren op het Veerse Meer, door hangcultuurmosselen en platte oesters in mandjes te kweken. Daarnaast onderzoeken ze wat de mogelijkheden onderzoekt naar de kweek van tapijtschelpen en kokkels in de bodem. Deze zilte lekkernijen zullen aan boord van de GOE-5 in de haven van Wolphaartsdijk worden verkocht.

Na vele financiële, administratieve en vergunningtechnische hobbels overwonnen te hebben, zijn zij midden 2010 daadwerkelijk gestart met dit pilotproject. De wijze waarop zij inspelen op veranderende omstandigheden vormt naar de mening van de jury een voorbeeld voor vele andere bedrijven in de visserijsector.

De prijs bestaat uit een uniek handbeschilderd bord waarop verschillende Zeeuwse visserijvormen zijn afgebeeld.

Winnaars fotowedstrijd met het thema 'Visserij'
Uit de 150 inzendingen zijn drie winnaars gekozen:

1e prijs: Peter Kouijzer uit Zierikzee met de foto 'Mosselbedrijf in productie'. Hij ontving 200 euro.

2e prijs: Jo Dingemanse uit Koudekerke met de foto 'Kleurenpallet'. Hij kreeg 100 euro.

3e prijs: Hans Scherp uit 's-heer Hendrikskinderen met de foto 'Traditionele Visserij op ansjovis in de Oosterschelde'. Hij ontving 50 euro.
Provincie:
Tag(s):