vrijdag, 26. november 2010 - 22:43

Winterparty winnende idee Jeugdparlement

Emmen

Scherpe debatten, diepgaande vraagstelling en drie stemrondes waren nodig om tot het winnende idee te komen: een winterparty voor jongeren bij de schaatsbaan in het centrum van Emmen. Het winnende team gaat samen met de gemeente Emmen proberen het idee nog vóór kerst 2010 te realiseren.

Donderdag stond het gemeentehuis in Emmen in het teken van het Jeugdparlement. Ruim zeventig derdejaars VMBO leerlingen van het Carmel College, Esdal College en het Hondsrug College konden gedurende één dag de rol van gemeenteraadslid vervullen. Het thema ‘Mijn Emmen’ was de leidraad voor het bedenken van een leuke activiteit.

De leerlingen waren verdeeld over zeven groepen en een persgroep. De ochtend werd gebruikt voor het ontwikkelen van de plannen. Zij werden daarbij onder andere geadviseerd door een panel van deskundigen en gemeenteraadsleden van de gemeente. De persgroep kreeg tips van een journalist.

In de middag werden de plannen gepresenteerd tijdens de raadsvergadering. De plannen waren verschillend van aard en uitwerking en er werd stevig over gedebatteerd. De voorzitter van de raadsvergadering, burgemeester Bijl, leidde de discussies in goede banen.

Wethouder Thalens, van o.a. Jeugdbeleid, complimenteerde alle deelnemers met hun creatieve ideeën. Opvallend noemde ze dat in twee van de zeven voorstellen ook goede doelen waren benoemd. Uiteindelijk kon er slechts één voorstel omgezet worden in een concreet plan. De persgroep had die dag aan een krant gewerkt en deelde deze uit aan het einde van de vergadering.

Vorig jaar resulteerde het Jeugdparlement in de Butterfly Bikes: de gemeente Emmen stelde fietsen beschikbaar die door jongeren kostenloos geleend kunnen worden.

Eén groepje dat niet won, was zo slim om voor hun plan alsnog subsidie aan te vragen vanuit het SMS-project van de gemeente. Iedere jongere tussen de 12 en 27 jaar kan dit doen als hij/zij een leuk idee heeft op het gebied van kunst en cultuur en dit wil uitvoeren. Dit kan door middel van het sturen van een SMS met ‘idee’ + een korte beschrijving van het idee naar 1008. De projectleiding is enthousiast en zal kijken of het idee alsnog kan worden gerealiseerd.
Provincie:
Tag(s):