vrijdag, 11. juni 2010 - 17:25 Update: 08-07-2014 1:04

WK in Zuid-Afrika officieel geopend

Johannseburg/Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Het negentiende WK is officieel geopend. Om 14:00 uur begon in Johannesburg de openingsceremonie waar een veertig minuten durende show werd opgevoerd voorafgaand aan de eerste wedstrijd tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico.

Nelson Mandela
Grote afwezige in het Soccer City Stadium was Nelson Mandela. Door een sterfgeval in zijn familie moest de oud-president verstek laten gaan. De voormalig leider is er toch een 'beetje' bij omdat een foto van hem groot werd getoond in de voetbaltempel.

Meer dan 1500 artiesten kwamen voorbij tijdens de ouverture die volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter 'het grootste spektakel ter wereld' is. Dit alles onder het motto: 'Geef de wereld een welkom thuis'.

Op het veld beeldden figuranten uit dat de wieg van de mensheid in Afrika heeft gestaan. De hoofdact was de Amerikaanse zanger R. Kelly. Hij zong met het Soweto Gospel Choir het officiële WK-lied 'Sign of Victory'.

Om 16:00 uur startte de 1e wedstrijd van het toernooi waarbij Zuid-Afrika het opnam tegen Mexico. De wedstrijd leek te worden gewonnen door thuisland Zuid-Afrika met 1-0 maar in de 79e minuut wist Mexico toch de gelijkmaker te maken en eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.