woensdag, 17. maart 2010 - 8:34

Zes aanhoudingen vanwege grootschalige belasting- en kredietfraude

Den Haag

De FIOD-ECD heeft zes verdachten aangehouden in een onderzoek van het Functioneel Parket naar belasting- en kredietfraude. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De belastingdienst heeft door de belastingfraude een nadeel van drie miljoen euro geleden. Dat maakt het OM bekend.

De verdachten komen uit Den Haag, Leiderdorp, Barendrecht en Rotterdam. Zij vroegen vermoedelijk op naam van diverse personen bij kredietinstellingen forse kredieten aan. Daarbij werd gebruik gemaakt van valse werkgeversbescheiden waarmee de indruk werd gewekt dat er reguliere inkomsten waren.

Daarnaast is het vermoeden dat de verdachten op naam van diverse belastingplichtigen bij de Belastingdienst valselijk aangiften Omzetbelasting (OB) en/of Inkomstenbelasting (IB) deden. Ook deden zij verzoeken tot Voorlopige Teruggaaf inkomstenbelasting (VT) en aanvragen voor zorgtoeslag of huurtoeslag. De verdachten namen het uitbetaalde geld op bij geldautomaten. De belastingplichtigen wisten hier niets vanaf. Het gaat vooral om buitenlanders die door de verdachten naar Nederland werden gehaald om hier te werken.

De FIOD-ECD heeft doorzoekingen gedaan in woningen in Den Haag, Barendrecht, Rotterdam, Leiderdorp en Dordrecht. Daarbij zijn administratie en computers in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):