woensdag, 3. maart 2010 - 14:11

Zweedse piloot maakt 10.000 vlieguren met vals vliegbrevet

Schiphol

Tijdens een gezamenlijke actie van Inspectie Verkeer en Waterstaat en het Korps landelijke politiediensten is op dinsdag 2 maart 2010 omstreeks 22.45 uur is een 41-jarige Zweedse co-piloot, woonachtig in Milaan, op Schiphol aangehouden op verdenking van het bezit en gebruik van een vals vliegbrevet.

De co-piloot stond op punt te vertrekken met een Boeing 737 van Schiphol naar Ankara. Hij is in de cockpit aangehouden en in verzekering gesteld. De luchtvaartmaatschappij heeft voor een vervangende piloot gezorgd, waardoor de vlucht zonder noemenswaardige vertraging kon vertrekken.

Zweedse autoriteiten
De Inspectie van Verkeer en Waterstaat was door de Zweedse autoriteiten in kennis gesteld, dat deze piloot in Nederland verbleef en in het bezit was van een vals ATPL (Airline Transport Pilot Licence). Een verkeersvlieger dient in het bezit te zijn van zo’n geldig vliegbrevet.

De Zweedse piloot wordt valsheid in geschrifte en het vliegen zonder geldig vliegbrevet ten laste gelegd. Hij zal vrijdag 5 maart 2010 worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

De piloot zei opgelucht te zijn dat zijn malversaties aan het licht waren gekomen en deed bij de aanhouding zijn strepen af. Hij had volgens zijn zeggen al 13 jaar voor verschillende maatschappijen in België, Groot Britannië en Italië gevlogen Hij heeft in die periode tenminste 10.000 vlieguren gemaakt.
Provincie:
Tag(s):