maandag, 22. augustus 2011 - 18:42

10 en 11 september Borsels Open Monumentenweekend

Borsele

Tijdens het Open Monumentenweekend op zaterdag 10 en zondag 11 september draait het in Borsele om het thema “Nieuw gebruik — Oud gebouw”.

Met dit thema wordt er ingezoomd op nieuw gebruik van oude gebouwen. Al eeuwen krijgen gebouwen als ze hun oorspronkelijke bestemming kwijtraken een nieuwe gebruiker, welke het gebouw aanpast aan zijn nieuwe bestemming. Ook in Borsele zijn er talloze gebouwen voorzien van een nieuwe bestemming, zoals boerderijen, kerken, buitenplaatsen enzovoort. Dit jaar openen meer dan 20 monumenteneigenaren hun deuren op zaterdag en/of zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In veel monumenten vinden bijzondere culturele activiteiten plaats.

Het Open Monumentenweekend wordt op zaterdag spectaculair geopend met een optreden van TY Zeeuws kamerorkest en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele. De opening vindt om 13.00 uur plaats in de kerk van de Protestantse Gemeente in Oudelande.

Het onlangs gerestaureerde fort Ellewoutsdijk dient als centraal infopunt. Hier kunnen belangstellenden op zaterdag en zondag terecht voor meer informatie over de route en de monumenten. Rond het fort zijn meerdere kramen ingericht waar diverse organisaties zich presenteren, zoals Natuurmonumenten, Culturele Raad Borsele en gemeente Borsele. In het fort zijn tevens de foto’s te bewonderen van de wedstrijd. Ook zijn hier speciale activiteiten voor kinderen.
Verder zijn er twee fietstochten langs de monumenten uitgezet, die ook gecombineerd kunnen worden. Tevens vinden er verschillende excursies plaats, zoals een wandeltocht met gids door Ellewoutsdijk en een fietsexcursie met gids naar een inlaag bij Ellewoutsdijk met een archeologische vindplaats uit de Romeinse Tijd.

Bijzonder is de openstelling van de noodkerk uit Ellewoutsdijk in Baarland. Ook hier is een gids aanwezig voor uitleg.
Provincie:
Tag(s):