donderdag, 24. november 2011 - 15:53

14 Jaar cel voor opzettelijk veroorzaken dodelijk ongeval

Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep gevangenisstraffen van 14 jaar geëist tegen twee verdachten die op 1 oktober 2009 in Erp opzettelijk en met voorbedachte rade een dodelijk ongeval hebben veroorzaakt. Daarnaast werd 10 jaar rijontzegging geëist tegen de verdachte die de auto bestuurde.

Op 1 oktober 2009 vond op een T-splitsing aan de Kraanmeer in Erp een aanrijding plaats tussen twee auto's, een Audi A4 en een TNT-bestelwagen. Volgens het OM stond de Audi van de verdachten vlak voor de onoverzichtelijke T-splitsing te wachten op een auto die van links kwam. De verdachten wilden op deze manier een aanrijding veroorzaken om geld van de verzekeraar van de auto van het slachtoffer te claimen. Een van de verdachten zat achter het stuur en kreeg via de telefoon opdracht op de splitsing af te rijden van de andere verdachte, die op de uitkijk stond. Na drie mislukte pogingen die resulteerden in bijna-aanrijdingen, kwam uiteindelijk de bestelwagen in botsing met de Audi. De bestuurder van de bestelwagen overleed kort na de aanrijding.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat er sprake is van medeplegen moord. Beide verdachten hebben het plan om een aanrijding te veroorzaken samen opgezet, uitgewerkt en uitgevoerd. Ze namen daarbij de aanmerkelijke kans op het overlijden van hun slachtoffer op de koop toe. Het OM vindt gevangenisstraffen van 14 jaar recht doen aan de ernst van de zaak. "Verdachten hadden geen ander motief dan geldelijk gewin. Voor een paar rotcenten hebben ze gegokt -en verloren- met andermans leven," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De Rechtbank Den Bosch veroordeelde de bestuurder van de Audi tot 12 jaar gevangenisstraf en 10 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De andere verdachte werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. De verdachten stelden hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank.
Uitspraak (naar verwachting) op 8 december 2011.
Provincie:
Tag(s):