dinsdag, 14. juni 2011 - 15:42

14 jaar gevangenisstraf wegens poging moord en ontucht dochter

Amsterdam

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep de 49-jarige S.K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Het hof acht bewezen dat hij op 2 juni 2009 in Haarlem zijn 15-jarige dochter heeft geprobeerd te vermoorden en dat hij haar daaraan voorafgaand vijf maanden seksueel heeft misbruikt.

De rechtbank Haarlem veroordeelde de man eerder ook al tot 14 jaar gevangenisstraf. Zowel het openbaar ministerie als de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak.


Gedeeltelijke vrijspraak, maar wel medebepalend voor ernst misdrijf
Het hof gaat er vanuit dat nadat de vader de keel van zijn dochter had dichtgeknepen en haar meermalen met een zaklamp en hamer had geslagen, hij in de (onjuiste) veronderstelling verkeerde dat zijn dochter inmiddels was overleden.

Vervolgens heeft hij zijn dochter in een plastic zak gestopt en haar in een deels met water gevulde ondergrondse put gebracht. Het hof acht — anders dan de rechtbank - niet bewezen dat de verdachte deze laatste handelingen nog heeft verricht in een poging zijn dochter te vermoorden. Hij heeft zich op dat moment immers willen ontdoen van het vermeende stoffelijke overschot van zijn dochter. Deze laatste handelingen zijn evenwel mede bepalend voor de ernst van het misdrijf.

In hoger beroep is voorts naar voren gekomen dat een deel van de ernstige verwondingen van het slachtoffer het gevolg zijn geweest van haar pogingen zich uit de put te bevrijden. Ook deze gevolgen komen voor rekening van de verdachte.

Toerekeningsvatbaarheid
Het hof acht S.K. volledig toerekeningsvatbaar, nu deskundigen van het Peter Baan centrum geen persoonlijkheidsstoornis hebben kunnen vaststellen.
Provincie:
Tag(s):