donderdag, 24. maart 2011 - 9:47

15 Procent groei voor openbaar vervoer in de regio Haaglanden

Den Haag

Het gebruik van het openbaar vervoer in de regio Haaglanden is de afgelopen jaren gegroeid. Het aantal reizigerskilometers groeide tussen 2000 en 2008 met bijna 15 procent.

Daarmee loopt de regio Haaglanden voor wat betreft de verstedelijkte gebieden ver voorop. In heel Nederland blijft alleen Zeeland Haaglanden voor, zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport ‘Hoe groeit het regionaal OV? ’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM).

Regiobestuurder Peter Smit (Verkeer en Vervoer): “Het KIM-rapport bevestigt het succes van het openbaar vervoerbeleid dat het afgelopen decennium door het Stadsgewest Haaglanden is gevoerd. Ik denk hierbij aan de investeringen in grote infrastructurele projecten zoals de tramtunnel Grote Marktstraat en het introduceren van het nieuwe openbaar vervoersconcept RandstadRail. Maar ook het verbeteren van de doorstroomsnelheid van het openbaar vervoer, het opheffen van weinig gebruikte haltes en het niet langer onnodig dubbel bedienen met trams en bussen van haltes en locaties heeft aanzienlijk bijgedragen aan de effectieve en efficiënte bezetting van het openbaar vervoer in Haaglanden.”

Verder stelt het KIM-rapport dat verdere groei van het regionaal openbaar vervoer gezocht moet worden in het reizen van en naar NS-stations. Dit sluit goed aan bij de keuzes die het Stadsgewest Haaglanden heeft gemaakt: de ontwikkeling van StedenbaanPlus en de Visie Netwerk RandstadRail zijn gericht op het bedienen van de grote vervoersstromen naar werklocaties, die zo veel mogelijk geconcentreerd bij openbaar vervoerknooppunten liggen.

Uit de jaarlijkse OV-klantenbarometer 2010 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer blijkt bovendien dat ook de reizigers het openbaar vervoer in Haaglanden een dikke voldoende geven. Zo krijgt RandstadRail een 7,3 van de klant; de tram een 7,1; de bus in Den Haag een 7,7; de streekbus een 7,4. Vergeleken met de landelijke waardering van een 7,2 is de klantwaardering voor het openbaar vervoer in Haaglanden net zoals in 2009 onverminderd goed.
Provincie:
Tag(s):