vrijdag, 18. maart 2011 - 16:33

16 jaar cel voor moord op Henk van Ravenhorst

Zutphen

De rechtbank heeft vrijdag verdachte V.E. voor de moord op Henk van Ravenhorst tot een gevangenisstraf van 16 jaar veroordeeld. Dit heeft het Openbaar Ministerie vrijdag laten weten.

De rechtbank legt een hogere straf op dan geëist door het OM. De door verdachte gegeven verklaringen schuift de rechtbank als volstrekt ongeloofwaardig terzijde.

Strafverzwarend
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij op brute wijze een vriend en collega van het leven heeft beroofd. Daarnaast acht de rechtbank het strafverzwarend dat hij de familie en vrienden in volstrekte onzekerheid heeft gelaten over het lot van slachtoffer.

Drie weken lang wist men niet wat er met Henk van Ravenhorst gebeurd was. Verdachte weigert inzage te geven in zijn beweegredenen om Henk van Ravenhorst van het leven te beroven.

Moord
De rechtbank acht bewezen dat verdachte V.E. op 29 december 2009 Henk van Ravenhorst heeft vermoord door hem meerdere keren met een mes of soortgelijk voorwerp in het lichaam te steken. De rechtbank komt tot deze conclusie op basis van het uitgebreide (technische sporen-) onderzoek dat in deze zaak is gedaan.

Vastberadenheid
Uit pathologisch onderzoek blijkt dat het slachtoffer om het leven is gekomen door 12 van vier verschillende zijden toegebrachte (mes)steken. Deze steken waren diep en hebben vitale delen geraakt. De rechtbank oordeelt op basis van dit letsel dat verdachte met voorbedachten rade heeft gehandeld.

Uit de wijze van toebrengen leidt de rechtbank af dat met kracht en vastberadenheid is gestoken met het uitsluitende doel dat het slachtoffer echt dood moest

Sporen
In twee auto’s van verdachte is een (grote) hoeveelheid bloed aangetroffen. Ook in de autoambulance van het slachtoffer en op de kleding en schoenen van zowel het slachtoffer als van de verdachte is bloed aangetroffen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het aangetroffen bloed van het slachtoffer en van de verdachte is.

Daarnaast is een zeil gevonden in de auto van de verdachte met daarop bloed van het slachtoffer en botanische sporen die afkomstig blijken te zijn van bomen in de nabijheid van de vindplaats van het stoffelijk overschot van Henk van Ravenhorst. De rechtbank gaat er van uit dat verdachte het zeil heeft gebruikt om het lichaam van het slachtoffer te vervoeren.

Autohandelaar Van Ravenhorst uit Beekbergen verdween op 29 december 2009. Drie weken later werd zijn lichaam in de bossen bij Hoog Soeren gevonden. De 37-jarige V.E. uit Eerbeek werd kort na de vermissing van Van Ravenhorst aangehouden.
Provincie:
Tag(s):