maandag, 7. november 2011 - 13:56

16 jaar cel voor woonbootmoord Zwolle

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft maandag een 33-jarige man uit Vroomshoop in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor de moord op een 53-jarige bewoner van een woonboot in Zwolle in 2007. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

De Vroomshopenaar werd door de rechtbank Zwolle-Lelystad in 2008 ook veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor deze moord. In hoger beroep verlaagde het gerechtshof Arnhem op 3 april 2009 de straf tot 14 jaar.

De verdachte heeft tegen de uitspraak van het gerechtshof Arnhem cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Die oordeelde op 21 december 2010 dat de zaak opnieuw in hoger beroep moest worden behandeld. Dit omdat het gerechtshof Arnhem ten onrechte verklaringen van de man als bewijs heeft gebruikt zonder dat hij eerst een advocaat had kunnen spreken. De Hoge Raad heeft de zaak naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch verwezen voor een nieuwe behandeling in hoger beroep.

De man uit Vroomshoop en zijn zwager zijn in maart 2007 de woonboot van het slachtoffer binnengedrongen nadat zij hadden gehoord dat de zus van de Vroomshopenaar door het slachtoffer onzedelijk zou zijn betast. Volgens de verdachte wilden zij het slachtoffer alleen een paar klappen geven. In de woonboot zou de situatie uit de hand zijn gelopen waarbij het slachtoffer in een opwelling om het leven zou zijn gebracht. Er zou daarom geen sprake zijn van voorbedachte raad.

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch acht de voorbedachte raad wel bewezen. Daarom is er geen sprake van doodslag, maar van moord.

Bij de strafoplegging is rekening gehouden met de gruwelijke en bloederige manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. De verdachte en zijn zwager zijn de woonboot binnengedrongen door een ruit in te trappen.

Daarna hebben zij het slachtoffer met een mes en een schroevendraaier in totaal dertig keer gestoken, onder andere in zijn gezicht, hals, nek, borst en rug. Zij hebben het slachtoffer vervolgens achtergelaten, waarna hij is doodgebloed.

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch concludeert op grond van psychologisch onderzoek dat de 33-jarige verdachte volledig toerekeningsvatbaar is voor de moord.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man moet ook een schadevergoeding van ruim 5.000,- euro betalen aan de nabestaanden.
Provincie:
Tag(s):