woensdag, 6. juli 2011 - 13:29

170.000 euro onderschept grensovergang Nederland-Duitsland

Heerlen

Het flexteam, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee en de Douane, heeft maandagavond aan de Nederlands-Duitse grensovergang op de A-76 bij Heerlen 170.000 euro aan contant geld onderschept. Dit heeft de Koninklijke Marechaussee woensdag bekendgemaakt.

Drie inzittenden van een Tsjechische auto zijn aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van illegaal verkregen geld.

De verdachten, een Tsjechische man (36 jaar), een Duitse man (53 jaar) en een Russische man (44 jaar) werden gecontroleerd tijdens een gezamenlijke controle van de marechaussee en de douane.

Russisch arrestatiebevel
Tijdens die controle, waarbij het opsporingssysteem van de marechaussee werd geraadpleegd, bleek dat er een arrestatiebevel tegen de Rus liep op verzoek van de Russische autoriteiten in verband met belastingfraude. Bij nader onderzoek in het voertuig werd in een aktetas 170.000 euro aan contanten aangetroffen.

De drie verdachten zijn voor verder onderzoek overgebracht naar het bureau van de Koninklijke Marechaussee in Heerlen.

Het flexteam
Op 1 mei 2011 startte een pilot voor de samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee en de Douane in het zuiden van Nederland. De marechaussee en de douane werken hierbij vanuit hun eigen verantwoordelijkheid na grenspassage met elkaar samen.

De marechaussee richt zich hierbij primair op verdachte of criminele reizigers en handhaving van de vreemdelingenwet. De Douane richt zich hierbij primair op goederen.
Provincie:
Tag(s):