woensdag, 13. april 2011 - 8:31

18-jarigen: 'Als je zelf een orgaan wilt, moet je ook geven

Leiden

Drie van de vier Nederlandse 18-jarigen vinden dat als zij zelf een donororgaan zouden willen krijgen als ze ziek zijn, dat ze dan ook na hun dood hun organen moeten afstaan voor anderen.

Dit blijkt uit een representatieve steekproef van Donorvoorlichting - onderdeel van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO . Uit het onderzoek komt verder naar voren dat jongeren over het algemeen erg positief zijn over orgaan- en weefseldonatie: 77 procent van hen is bereid het leven van een ander te redden door na overlijden organen en weefsels af te staan.

Deze week ontvangen zo’n 200.000 jongeren die in 1992 zijn geboren post met het verzoek hun keuze om donor te zijn met Ja of Nee vast te leggen in het Donorregister. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt de jongeren in de begeleidende brief voor dat het bij de beslissing misschien helpt de vraag te stellen: ‘Zou ik willen dat mijn eigen leven wordt gered door een orgaan of weefsels van iemand anders?’ Ook staat er een QR-code in de brief waarmee jongeren direct online kunnen registreren en hun keuze kunnen delen via sociale media.

Sociale media
De verzending van de brieven aan de 18-jarigen wordt ondersteund door een grote online campagne. Zo worden jongeren via Hyves, Facebook en Twitter herinnerd om hun keuze rondom orgaandonatie vast te leggen en/of te delen met hun vrienden. Daarnaast kan iedereen posters en banners met hun eigen naam maken via www.jaofnee.nl/mijnlogo.

JaofNee@school
Tegelijkertijd met de verzending van de brief aan de 18-jarigen is gestart met de actie-estafette JaofNee@school. De komende maanden organiseren leerlingen en docenten van middelbare scholen en mbo-opleidingen overal in het land grote en kleine acties over orgaandonatie. Dat varieert van lessen, workshops en informatiebijeenkomsten tot bijvoorbeeld de organisatie van een flashmob op hun eigen school om aandacht te vragen voor orgaandonatie en de noodzaak van het vastleggen van de keuze om wel of geen donor te zijn. Deze week vinden acties plaats op scholen in Zoetermeer, Nijmegen en Valkenburg (L.).

JaofNee@school is onderdeel van de landelijke campagne over orgaandonatie ‘Ja of Nee' die in oktober 2009 van start ging. Doel van de campagne is dat zoveel mogelijk mensen in Nederland zich registreren in het Donorregister. Het is een gezamenlijke campagne van het ministerie van VWS, de NTS en diverse gezondheidsfondsen die betrokken zijn bij orgaandonatie. De JaofNee-campagne is het afgelopen jaar behoorlijk zichtbaar geweest. In 2010 waren er bijna 233.000 registraties in het Donorregister. Het ging daarbij om nieuwe registraties en keuzewijzigingen.

Inmiddels hebben al bijna 5,6 miljoen mensen hun keuze over orgaan- en weefseldonatie vastgelegd in het Donorregister. Zo’n 3,3 miljoen mensen zeggen Ja.

Voor meer informatie : www.jaofnee.nl/1992 of www.donorvoorlichting.nl.
Provincie:
Tag(s):