donderdag, 13. januari 2011 - 9:09 Update: 08-07-2014 1:01

20 miljoen euro naheffing op luxe jachten

Den Haag

De Belastingdienst heeft met internationaal onderzoek voor bijna 90 miljoen euro aan btw-constructies met luxe jachten opgespoord.

Samen met negen andere EU-landen werden 150 luxe schepen in verschillende havens in de Middellandse Zee gecontroleerd. De Nederlandse fiscus heeft bijna 20 miljoen euro aan naheffingen opgelegd. De verwachting is dat dit bedrag de komende tijd nog verder zal toenemen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën:”De Belastingdienst blijft controleren op constructies waarmee wordt geprobeerd de belasting te omzeilen. Het is niet te tolereren dat luxe jachten privé worden gebruikt, zonder dat er btw wordt betaald.”

Onder leiding van Nederland en Frankrijk werd nader onderzoek uitgevoerd onder 43 luxe schepen. Hiervan werden tot nu toe bij zestien jachten btw-constructies aangetroffen. Bij de controles is gekeken of de pleziervaartuigen daadwerkelijk zakelijk werden gebruikt, zodat er minder btw verschuldigd was, of dat deze jachten vooral voor privédoeleinden zijn ingezet. Nederland heeft voor 20 miljoen euro naheffingen opgelegd. De overige landen zijn goed voor de resterende 70 miljoen euro.

Bij eerder onderzoek dat werd afgerond in 2008 werd voor 31 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Het huidige onderzoek is in 2009 gestart door tien landen en bij jachten met een waarde van meer dan 25 miljoen euro.
Categorie:
Tag(s):