maandag, 11. april 2011 - 20:56

3000 euro subsidie voor auto op Groengas

Vanaf 1 juli 2011 kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor aanschaf van een auto op Groengas. Voor iedere auto € 3.000,-.

De subsidieregeling Rijden op Groengas is een initiatief van het Rijk en wordt uitgevoerd door Agentschap NL. Gedeputeerde Piet Adema is enthousiast over de regeling. “Dit is dé kans voor Friese bedrijven om hun wagenpark te vergroenen en nu over te stappen op Groengas. We lopen in de provincie Fryslân al voor met het aantal vulpunten op Groengas. Met deze regeling kunnen we ook het aantal groengasauto’s in Fryslân flink uitbreiden en ook daar koploper worden.”

Wie slim is, rijdt op Groengas. Want rijden op Groengas is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Groengas is de brandstof van NU voor morgen. “Rijden op Groengas kan nu al! Vanaf 13.000 km per jaar is het de goedkoopste manier van autorijden.” aldus Piet Adema. “In Fryslân produceren we al Groengas, bijvoorbeeld uit mest of afval. Dit gas wordt via het aardgasnetwerk naar de pomp gebracht. Dit is het moment om over te stappen op Groengas. Onze consulent duurzame brandstoffen, Pyke Kroes, informeert bedrijven graag over de mogelijkheden.”

Ieder bedrijf (of pool van meerdere bedrijven) kan een aanvraag indienen. Ook instellingen als waterschappen en onderzoeksinstellingen kunnen meedoen. Gemeenten en koeriersdiensten niet, tenzij ze hun auto’s via een leasemaatschappij aanschaffen. Een aanvraag/project bestaat uit minimaal drie nieuwe voertuigen, af fabriek/importeur. Het maximale gewicht van een voertuig is 3.500 kilogram. Maximale subsidie per project is € 100.000,- (per project maximaal 33 auto’s). Inbouw van CNG installaties op nieuwe voertuigen is toegestaan, mits de garantie behouden blijft. In totaal is er € 2,6 miljoen beschikbaar. De regeling sluit op 31 december. Kijk voor verdere informatie over de voorwaarden op: www.fryslan.nl/rijdenopgroengas.

Groengas tanken kan in Fryslân al in zes plaatsen. Dit zijn Leeuwarden, Dokkum, Harlingen, Heerenveen, Drachten en Nes Ameland. Voor april staan tankstations voor Groengas gepland in Burgum, Sneek, Surhuisterveen. In Nederland is Groengas al verkrijgbaar bij zestig tankstations.
Provincie:
Tag(s):