dinsdag, 6. december 2011 - 14:13

31-jarige krijgt als eerste Fries alcoholslot

Noardburgum

Een 31-jarige automobilist uit Noardburgum komt als eerste Fries in aanmerking voor een alcoholslot. De man werd zondagavond bij een alcoholcontrole in zijn dorp betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de ademanalyse blies hij 695 ug/l.

Automobilisten die bij een alcoholcontrole 570 ug/l of meer alcohol in het bloed hebben, krijgen vanaf 1 december 2011 verplicht een alcoholslot ingebouwd in de auto en moeten een begeleidingsprogramma volgen. Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto gestart kan worden. Het apparaat meet of de bestuurder alcohol heeft gedronken. De auto start alleen als het alcoholpromillage lager is dan 90 ug/l. Het alcoholslot is in elke auto in te bouwen en door iedereen te bedienen. De kosten voor het alcoholslotprogramma zijn voor rekening van de alcoholovertreder.

Het alcoholslotprogramma is een maatregel die het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) oplegt, bovenop de straf die de rechter oplegt aan bestuurders die zwaar in overtreding zijn. De bestuurders krijgen daarbij ook begeleiding om alcohol en verkeer te leren scheiden. Een bestuurder die het slot weigert heeft minimaal vijf jaar geen rijbewijs.
Provincie:
Tag(s):