donderdag, 6. oktober 2011 - 23:02

500.000 Nijmegenaren tijdens 24 uur Nijmeegse Geschiedenis

Nijmegen

Van vrijdagavond 14 oktober 19.00 uur tot en met zaterdagavond 15 oktober 19.00 uur, tijdens de 24 uur van de Nijmeegse geschiedenis, staat Nijmegen bol van de historische verhalen.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, pakt de oudste stad van Nederland 24 uur lang uit met ruim dertig activiteiten verspreid over meer dan tien locaties.

500.000 Nijmegenaren (489.841 om precies te zijn): zoveel inwoners heeft Nijmegen gehad vanaf het jaar nul. Romeinen, ridders, koningen, jonkvrouwen, hovelingen, nonnen, muzikanten, militairen, kunstenaars, migranten, wandelaars en studenten wisselden elkaar in de loop der eeuwen af. Allemaal verbleven ze korte of langere tijd in Nijmegen en allemaal hebben ze stuk voor stuk een eigen geschiedenis, een eigen verhaal. Die verhalen uit het rijke verleden van de stad staan centraal tijdens de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis.

Op vrijdag 14 oktober om 19.00 uur geeft burgemeester Thom de Graaf het startschot van vierentwintig uur vol spannende historische activiteiten, georganiseerd door tal van organisaties, instellingen, verenigingen en individuen. Dolly Verhoeven, hoogleraar Nijmeegse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit gaat met de burgemeester in gesprek over zijn favoriete historische Nijmegenaren.

De vierentwintig uur die volgen zitten boordevol historische activiteiten. Kruip in de huid van je favoriete historische figuur in de middeleeuwse Stratemakerstoren, bezoek de met kaarslicht verlichte St. Stevenskerk, ga op pad door nachtelijk Nijmegen met de Nijmeegse nachtburgemeester Doro Krol, volg een geschiedeniscollege van professoren van de Radboud Universiteit op de Ganzenheuvel midden in de stad, voel je thuis in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis vol met historische verhalen en muziek, luister naar lezingen over het Romeinse verleden in Museum Het Valkhof, ontdek de door 3VOOR12-Arnhem/Nijmegen geselecteerde singer-songwriters in bibliotheek de Mariënburg of ga op zoek naar je roots in het Regionaal Archief Nijmegen. Duik in het verleden van de oudste stad van Nederland met deze en vele andere activiteiten! Natuurlijk zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen.

Het programmaboekje is vanaf 8 oktober ook verkrijgbaar bij de verschillende deelnemende instellingen.
Provincie:
Tag(s):