dinsdag, 19. april 2011 - 20:25

5476 aanmeldingen voor Burgernet in acht Friese gemeenten

Al 5476 mensen hebben zich de afgelopen twee weken aangemeld voor Burgernet. Op donderdag 7 april 2011 ging Burgernet van start in acht nieuwe Friese gemeenten. Het aantal aanmeldingen ligt boven verwachting. Projectleider Teun Vet: “Ik ben aangenaam verrast met deze vele aanmeldingen. Burgernet voorziet blijkbaar in een behoefte van inwoners van de acht gemeenten om mee te werken aan een veilige woon- en leefomgeving.” Tot nu toe komen de meeste aanmeldingen uit de gemeente Heerenveen, maar ook in de andere zeven gemeenten melden veel inwoners zich aan voor Burgernet. Aanmelden kan nog steeds via www.burgernet.nlOverzicht van aanmeldingen per gemeente
Dongeradeel: 692
Gaasterlân-Sleat: 375
Kollumerland: 356
Skarsterlân: 972
Menamerdiel: 485
Heerenveen: 1237
Terschelling: 128
Súdwest Fryslân: 1231

Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Burgernet ging donderdag 7 april van start in de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a., Heerenveen, Gaarsterlân-Sleat, Terschelling, Menameradiel en Skarsterlân. Ook de voormalige gemeenten Bolsward, Wûnseradiel en Nijefurd, tegenwoordig deeluitmakend van de gemeente Sudwest-Fryslân, sloten zich aan.

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. In april 2010 kwamen daar de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland bij. Burgernet telt in Fryslân ruim 30.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zo’n 400 Burgernetacties geweest, waarbij meer dan 70 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.
Provincie:
Tag(s):