dinsdag, 26. juli 2011 - 15:04

59 criminele jongeren krijgen in totaal 29 jaar celstraf

Amsterdam

In de afgelopen twee jaar zijn 59 jongeren uit de Diamantbuurt in Amsterdam 263 keer door de politie aangehouden.

Vervolgens hebben ze bij elkaar bijna 10.000 dagen ofwel 29 jaar celstraf opgelegd gekregen. Dit meldt het Parool dinsdag.

Burgemeester van der Laan heeft dit aan de VVD laten weten. De partij had hem schriftelijk vragen gesteld na een artikel in het Parool over het 'doorgroeien' van hangjongeren tot geharde criminelen.

Tussen 1 mei 2009 en 1 mei 2011 zijn de 59 criminele jongeren opgepakt voor onder anderen overvallen, bedreigingen en winkeldiefstallen.

De burgervader laat verder weten dat de broers Abdelmagid en Mustafa el J., die tot serieuze criminelen zijn uitgegroeid, uit de buurt zullen worden geweerd zodra ze zijn vrijgekomen. Abdelmagid kreeg vrijdag tien jaar celstraf voor onder meer het op sadistische wijze afpersen van buurtgenoten. Net als bij twee gezinnen uit de Granaatstraat begint de gemeente een procedure om het gezin El J. uit huis te laten zetten.

Het stadsbestuur verwacht veel van de Top 600-aanpak, waarmee het samen met politie, justitie en hulpverlenende instanties probeert de vooral jonge criminelen van straat te halen die aanhoudend geweldsmisdrijven plegen. Ook de broers El J. zijn in de Top 600 geplaatst, net als een trits buurtgenoten.

Op dit moment zijn er vijf gezinnen uit de Diamantbuurt die gezien worden als 'multiprobleemgezinnen'. Drie hiervan worden op dit moment onder regie van de burgemeester uit de wijk gezet.
Provincie:
Tag(s):