woensdag, 16. november 2011 - 15:39

7000 kilo gevaarlijk vuurwerk onderschept in Rotterdamse haven

Rotterdam

De VROM-Inspectie heeft in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de Rotterdamse haven 7000 kilo zeer gevaarlijk knalvuurwerk in beslag genomen. Dit meldt de inspectie woensdagmiddag.

De partij zat verstopt in een container met een partij vuurwerk afkomstig uit China en bestemd voor Oostenrijk. De VROM–Inspectie stelt samen met het Functioneel Parket een nader (strafrechtelijk) onderzoek in naar de herkomst en bestemming van de partij.

De dozen met zogenoemde Vipers waren onjuist geclassificeerd en in de verpakkingen zaten andere artikelen dan de opschriften op de verpakkingen aangaven.

Het knalvuurwerk (70.000 exemplaren) bevatte een grote hoeveelheid in Nederland verboden flitspoeder, tot 34 gram per stuk zo bleek na onderzoek bij TNO. Volgens de Europese norm is slechts 0,5 gram toegestaan voor deze categorie vuurwerk.

Daarmee hoort het vuurwerk bij een van de zwaarste soorten dat ooit is aangetroffen. Het in beslag genomen vuurwerk is afgevoerd voor nader onderzoek.

In samenwerking met de douane worden steekproefsgewijs risicovolle containers voor nader onderzoek geselecteerd. Deze container werd er in dat kader uitgepikt.

Door de afspraken die binnen de EU zijn gemaakt over het toezicht aan de buitengrens van de EU is het eenvoudiger om partijen vuurwerk bestemd voor andere EU landen te controleren op nationale en internationale wetgeving.
Provincie:
Tag(s):