woensdag, 13. juli 2011 - 13:03

84 met virus besmette honden in beslag genomen

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben 84 honden van verschillende rassen inbewaring genomen bij een vervoerder uit Slowakije en een hondenfokker in Noord-Brabant. Dit meldt de nVWA woensdag.

De puppy’s werden vervoerd met gekopieerde entingstickers in de dierenpaspoorten en vervalste gezondheidscertificaten. Ook was de route van doorvoerlanden niet juist opgenomen. De nVWA is een onderzoek gestart in het kader van overtreding van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren (Gwwd).

Controleurs hielden de Slowaakse auto staande waarin op dat moment nog 77 honden en 4 katten zaten. De vervoerder had even daarvoor 7 honden bij een bekende hondenhandelaar afgeleverd. Alle dieren zijn bestuursrechtelijk in bewaring genomen.

Virusziekte
Na onderzoek blijkt dat er dieren leiden aan Parvo (parvovirus diarree). Dit is een zeer besmettelijke virusziekte die verspreid wordt door direct of indirect contact met de ontlasting van besmette honden. Inmiddels is 1 pup overleden.

De controle op illegale handel in honden blijft een belangrijk speerpunt. De nVWA verzamelt en analyseert klachten, meldingen en internetinformatie om illegale activiteiten tegen te gaan.
Provincie:
Tag(s):