maandag, 21. maart 2011 - 10:01 Update: 08-07-2014 0:59

Aanbod bedrijfsruimte naar recordhoogte

Nieuwegein

2010 was geen goed jaar voor de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt. Eind 2010 stond er maar liefst in totaal 13,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te huur en te koop, 13% meer dan het jaar ervoor.

Dit blijkt uit recent onderzoek van NVM Business naar de markt voor bedrijfsruimte in Nederland. Door het forse aanbod zijn de huurprijzen van zowel nieuwe als bestaande bedrijfsruimte vorig jaar gedaald. Vooral op bedrijventerreinen in de Randstedelijke regio heeft een substantiële verlaging van huurprijzen plaatsgevonden.

Geen snel herstel
De NVM verwacht niet dat de markt zich in 2011 zal gaan herstellen. Vooral de vraag naar grotere bedrijfsruimten zal voorlopig niet aantrekken. Veel bedrijven hebben de afgelopen tijd moeten inkrimpen en daardoor blijft de vraag naar een groter bedrijfspand uit. Er zal daarom in de meeste regio's voorzichtig moeten worden omgegaan met het op risico ontwikkelen van nieuwe distributiecentra.

De leegstandsproblematiek zal ook in 2011 de aandacht vragen en met name het probleem van de veroudering van bestaande bedrijfsruimte. Het is niet verwonderlijk dat sloop en herbestemming als een doeltreffende maatregel wordt gezien. Veel gemeenten worstelen met de vraag hoe dit soort maatregelen gefinancierd zou kunnen worden.
Categorie:
Tag(s):