vrijdag, 1. april 2011 - 9:57

Aangifte provincie om vlagverbranding

De provincie Fryslân doet aangifte vanwege verbranding van één van haar vlaggen. De Friese studentenvereniging Bernlef kreeg op verzoek de vlag om Fryslân in Groningen te promoten als mooiste provincie van Nederland. In plaats daarvan verbrandden de studenten deze week de vlag. Ze vonden het niet kunnen dat op de vlag een Nederlandstalige tekst stond.

De vlag is eigendom van de provincie. Die gaf haar in bruikleen aan de studentenvereniging. Het zonder toestemming van de provincie verbranden van provinciale eigendommen is strafbaar. Alleen als Bernlef voor het weekeinde excuses aanbiedt en de schade vergoedt, ziet de provincie af van aangifte. ,,Sa gean je net mei ús eigendommen om’’, aldus Commissaris van de Koningin John Jorritsma.

De vlag is gemaakt nadat Fryslân vorig jaar is uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Op de vlag die de studenten leenden, stond als tekst: Er kan er maar één de mooiste zijn, Fryslân. De provincie zet de vlag vooral in om die boodschap bij niet-Friezen duidelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):