dinsdag, 15. november 2011 - 19:32

Aanhoudingen in milieuonderzoek North Refinery

Farmsum

Het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland hebben dinsdag de voormalig directeur en het hoofd van het laboratorium bij de raffinaderij North Refinery in Farmsum aangehouden.

De aanhoudingen vonden plaats in een strafrechtelijk onderzoek van het Functioneel Parket naar het niet naleven van de milieuwetgeving door het bedrijf. Het vermoeden is dat de twee aangehouden mannen leiding hebben gegeven aan de overtredingen van de milieuregels.

De raffinaderij heeft een vergunning om oliehoudende afvalstromen te bewerken tot bruikbare oliën. Op basis van het strafrechtelijk onderzoek is de verdenking ontstaan dat het bedrijf in strijd met de vergunning (gevaarlijke) chemische stoffen ontving en die illegaal vermengde met olie en brandstoffen. Het gaat om afvalstoffen met vergiftigende, bijtende en sterk stinkende eigenschappen. Begeleidende documenten zijn vermoedelijk vervalst om toezichthouders te misleiden.

Het onderzoek is begin 2009 door het IMT opgestart in samenwerking met het Regionaal Milieuteam (RMT) Groningen, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en de VROM-IOD. Het onderzoek richt zich op strafbare feiten in de periode van januari 2006 tot en met april 2011.
Provincie:
Tag(s):