dinsdag, 9. augustus 2011 - 10:57

Aanleg warmte-koude-installatie De Nieuwe Kolk

Assen

De Nieuwe Kolk in Assen krijgt een energiezuinige warmte-koude-installatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte en koude in de bodem. Na een week van voorbereidingen beginnen dinsdag de eerste boringen van de bronnen.

Bij warmte-koude-opslag wordt zomerwarmte in de grond opgeslagen. In de winter wordt deze warmte weer benut om het gebouw te verwarmen. Andersom wordt winterkoude ook in de bodem opgeslagen voor benutting in de zomer. Hiermee wordt het gebouw zomers gekoeld. Warmte-koude opslag is een duurzame oplossing. Gebruik van aardgas (CV) of een koeling (airco) is hierdoor niet nodig.

Het boren van de kanalen neemt enkele dagen in beslag. De kanalen worden met behulp van water in het terrein geboord, tot een diepte van 150 meter onder het maaiveld. Daarna worden ze circa zes weken doorgespoeld met water uit De Vaart. Dit gebeurt ter hoogte van de huidige bouwingang aan de Vaart NZ. Het verkeer ondervindt hiervan geen hinder. Het werk gebeurt zoveel mogelijk binnen de werktijden van de bouw.
Provincie:
Tag(s):